syurgaku

syurgaku

Tuesday, 5 July 2011

puding karamel..sedap tau..paling mudah...*_*

suami saya ambilkn gambar
nyum..nyum

Puding karamel??? puding gula hangus..ntah la..mcm2 nama yg ade...saya buat ni khas u suami yg suka makan puding...waktu gi kedai..sian suami, makan sekeping je, nak beli banyak nanti, rasa rugi..saya pun berjanji kat diri sendiri u buat khas sempena birthday suami tersayang..alhamdulillah..cari kat internet jupe satu resepi yang mudah dan sangat sedap..( ni kata2 dr mereka yg makan puding saya hee)..kalau nak hangus lagi, boleh je, cuma saya buat berdasrkan taste suami saya..
               
           Pada kawan2 semua, bulan puasa bakal menjelma, jom pakat2 buat sebb sangat sesuai di buat pencuci mulut ketika berbuka..sejuk plak tuh...takyah beli kat kedai ,tak berbaloi ,kalu buat kos hanya lbh kurang rm5 je, dapat dalam 10 keping...kat kedai 10 kpg x RM2 = RM 20...mahai tak??? huhu....boleh tahan 3 hari dlm peti tp kat rumah saya, sehari je hehe..tpi jgn makan selalu, tak elok u kesihatan, MAKAN ikut KEPERLUAN, bukan mengikut nafsu tau

Bahan2 :
telur 7 biji ( baru RM2)
susu pekat manis 1 tin biasa ( RM 2.40 sen)
Gula Pasir 3 sudu besar ( pakai yg kat umah je)
Garam 1 sudu kecil ( dah ade kat umah gak)
Tepung Kastard 2 sudu besar ( ade kat umah gak yg dulu2 punyer)
Air 1 cawan ( lagi la dah ade kat umah hee)

Loyang bersaiz diameter 15~20cm 

cara-caranya :
  1. Letak gula pasir dalam loyang&panaskan loyang tersebut dengan api sederhana kecil sampai gula cair. Bila gula dah cair keseluruhannya, lenggang-lenggangkan loyang supaya gula tu merata d permukaan loyang. Tutup la api bila gula cair tu mula berwarna sdkt kekuningan. jgn  sampai warnanya jadi benar-benar kuning atau perang, cukup la sdkt kuning je, coz proses pengukusan nanti akan menjadikan warnanya kepada perang dan cantik. Kalau sekarang sudah perang, nanti proses mengukus akan menyebabkan gula cair bertukar menjadi sangat gelap atau hitam dan berasa pahit! biar jap 2 mint u gula tu beku  ( jap je nih)
  2. pastu masukkan telur+air+garam+tepung kastard+susu pekat manis ke dalam mangkuk/ blander dan kisar sampai sebati. Lebih kurang 10 saat sahaja.kalu dalam mangkuk, kacau2 slow je, janji sebati, jgn berbuih tau..kalu nak senang tepung kastard tu dibancuh dulu dgn air yg 1 cawan tadi)
  3. Tuang ramuan yang telah diblender/ kacau tadi ngan gunakan penapis (saya guna penapis teh je) ke dalam loyang yang telah ada gula cair yang telah keras tadi.
  4. Masukkan loyang ke dalam pengukus ketika air kukusan telah mendidih. Kukuslah dengan api kecil sahaja. Kukus sehingga 45 minit. ( ni pun pastikan air dah sedia didih terlebih dahulu tau sebelum masukan loyang tadi)
  5. Apabila telah masak, biarkan dalam peti sejuk dulu, dah sejuk atau tak panas dah, telangkup loyang ke pinggan leper. yummy..alhamdulillah
tips:
~letakkan esen vanila dalam air kukus pun takpe..u dapatkan aroma yg wangi ..
~kene tapis tau kesemua bahan tadi setelah dikacau u buangkan tali pusat telur yang boleh menyebabkan hanyir serta bimbang2 ade tepung kastard yg tak hancur..
~garam diisi u membuatkan rase lemak je..bkn u masin erk..

murah kan? so pe tunggu lagi..buat tau!!!
~sekian...jgn lupe buat u insan tersayang...pasti terpancar senyuman di wajahnya ^_^  memasak kerana Allah, meraih berkatNYA~


1 comment:

  1. Jelesnya... mcm2 dah wat..huhu
    Nway, tq for da rspi, k.pah..org nk try wat la.. ^_^
    Chaiyok2....hee~

    ReplyDelete